Pamatujete si devadesátky? Doba, kdy se sice otevíral svět, ale doma se pořád počítala každá koruna. Klaus mluvil o utahování opasků, v obchodech se objevovaly nové značky a v časopisech se vedla soutěž o to, kdo uvaří levněji a chytřeji.
Tehdy se objevily rubriky jako Levné pochoutky, Vaříme z mála nebo Oběd do 20 korun.
A ženy (většinou ženy, přiznejme si to) hledaly způsob, jak nasytit rodinu, a ještě u toho ušetřit. Ale pozor – i s těmi pár surovinami se vařilo s fantazií. Mám tady vystřiženou stránku z časopisu zhruba z poloviny devadesátek. Barevný ubrus, usměvavá rajčata, brokolice jak z dovozu a výmluvný název: „Levné pochutnání.“ Tak pojďme si připomenout, jak jsme vařili levně. No dneska by už tyto recepty medaili za levné jídlo nedostaly. Leda by všechny potřebné ingredience byly ve velké slevové akci.
Zapečená zelenina se sezamem
Budete potřebovat:
800 g brambor, ½ kg brokolice, 1 lžíce másla, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, 250 ml smetany (12 %), 4 vejce, sůl, pepř, 2 lžíce sezamu.
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Brokolici rozdělte na růžičky a krátce povařte. Česnek utřete se solí, promíchejte s vejci, smetanou, pepřem a špetkou vegety. Do zapékací mísy naskládejte brambory, rajčata a brokolici, zalijte směsí a posypte sezamem. Zapečte dozlatova. Ten sezam tam tehdy působil jako dotek luxusu – něco mezi exotikou a slavnostní tabulí. Dnes běžná věc, tehdy malý gastronomický upgrade.
Mandlové nočky v zelném lůžku
Rozpis na 4 porce:
350 g polohrubé mouky, 100 g nastrouhaných mandlí, 50 g másla, 2 vejce, špetka muškátového květu, sůl. Na zelné lůžko: ½ hlávky zelí, 1 cibule, svazek petrželky, 100 ml vývaru, 100 ml oleje, pepř, sůl.
Postup:
Z mouky, vajec, másla, mandlí a muškátového květu vypracujte těsto. Pomocí lžičky tvořte nočky, které uvařte ve vroucí osolené vodě. Zelí osmahněte na cibulce, přidejte vývar a poduste. Nakonec vše promíchejte, dochuťte a podávejte s nočky.
Z dnešního pohledu zní tohle jídlo skoro jako „fine dining“. Tehdy to byl oběd pro čtyři za pár korun – a chuťově často lepší než dnešní „fitness bowl“, i když cenově to vyjde asi dost podobně – myslím, dnes.
Doba vařit levněji je asi pryč
Dneska už „vařit levně“ není tak jednoduché jako dřív. Vejce, máslo, kvalitnější těstoviny nebo rýže – všechno je o poznání dražší. Cena deseti vajec v Česku vzrostla meziročně téměř o 50 %. Zelenina i ovoce také zdražují – zelí, jablka, cibule… Když dnes hledáme „levné jídlo“, často vybíráme z jiného spektra surovin a máme méně prostoru pro „luxusní ingredience“. Ale i to, že si uvaříme doma a neplýtváme surovinami, je dnes svým způsobem forma šetření.