Retro recepty: Vepřové na sto způsobů
Naďka Naďka
24. 10. 2025

Retro recepty: Vepřové na sto způsobů

Když se řeknou osmdesátky, cítím vůni pečeného bůčku a zelí. Moje máma tohle jídlo milovala – já ho nesnášela. Dělalo se na nejrůznější způsoby a bylo tehdy snad národním masem.

V osmdesátkách se maso shánělo „pod pultem“, ale v naší rodině to problém nebyl. V širší rodině se chovala prasata, a to bývala vždycky událost – nejen kulinární, ale i společenská. A moje máma byla řeznice. Masa, a vepřového zvlášť, tak bylo u nás na stole vždycky dost. Škoda, že jsem maso odmalička neměla ráda – a to vepřové obzvlášť. Ale to je zase trochu jiná kapitola.

Proč frčelo vepřové

V socialismu se chovalo hodně prasat – chovy byly dotované, kolektivní, a každý znal někoho, kdo měl doma „čuníka“.
Vepřové bylo levnější a dostupnější než hovězí, které většinou putovalo na export. Kuře? To bylo skoro sváteční jídlo – často „na neděli“ nebo když přijela návštěva. A já si pamatuju, jak někdy kuřata nebyla vůbec. Moje máma se tehdy vyznamenala, když sehnala pro moji učitelku zeměpisu celý karton kuřat. A já měla hned jedničku z toho předmětu. Co na tom, že jsem se v něm tenkrát moc neorientovala, že?

 Kolik jsme toho snědli

V osmdesátých letech snědl průměrný Čech kolem 97 kilo masa ročně, z toho skoro polovinu tvořilo vepřové.
Dnes je to méně – okolo 80 kilo masa na osobu, a struktura se změnila: jíme víc kuřecího a míň vepřového.

Jak jsme ho nejraději jedli

Kotlety s kostí, šťavnatá krkovička, bůček v troubě, dušené plátky, koleno na pivě…
To byla česká kuchyně v celé své tučné, voňavé a poctivé slávě. Vepřové se peklo, dusilo, smažilo i zapékalo – žádná fitness, žádné low-fat, prostě jídlo, které mělo sílu a chuť. Když se v neděli dělala krkovice s cibulí a majoránkou, bylo slyšet, jak praská sádlo.
A v hospodě se chodilo na koleno s pivem – to bylo naše české štěstí. A tak přidávám dva recepty na vepřové, které si už v hospodě běžně nedáte. Ale třeba u vás doma má vepřové stále své místo.

Retro jídla: houbové recepty z maminčina sešitu

 Dva recepty, které už skoro zmizely

Bůčkové závitky s náplní

Budete potřebovat:
6 plátků vepřového bůčku, 200 g mletého masa, 1 cibuli, sůl, pepř, majoránku, 1 vejce, trochu strouhanky, sádlo a vývar.

Postup:
Z bůčku naklepejte plátky, osolte a naplňte směsí z mletého masa, cibule, vejce a koření.
Srolujte, spíchněte párátkem a opečte na sádle dozlatova. Podlijte vývarem, přikryjte a duste v troubě do měkka. Nakonec nechte šťávu zredukovat. Podávejte s chlebem nebo knedlíkem.
Výsledkem je měkké, šťavnaté maso, které voní po cibuli.

Tvaroh jako dobrý spojenec zdraví po padesátce

Vepřové po Znojemsku se smetanou a okurkou

Budete potřebovat:
500 g vepřové kýty, 2 cibule, 2 kyselé okurky, 200 ml smetany, 1 lžíci mouky, 1 lžíci hořčice, vývar, pepř, sůl a tuk.

Postup:
Maso nakrájejte na kostky, osmahněte na cibuli, osolte, opepřete a podlijte vývarem.
Když změkne, přidejte mouku rozmíchanou ve smetaně, hořčici a na kostičky nakrájené okurky. Povařte pár minut, dokud omáčka nezhoustne. Podávejte s rýží nebo houskovým knedlíkem. Znojemská je prostě retro klasika, jen už má své slavné období za sebou.
A to je možná škoda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *