Baskický spálený koláč pro Sofii
Autor Naďka
2. 8. 2024

Baskický spálený koláč pro Sofii

Mé srdce bije už delší dobu pro vše španělské, jídlo nevyjímaje. A když jsme čistě náhodou a trochu paradoxně mohla ochutnat tenhle španělský spálený koláč u mých kamarádů – sousedů Poláků, tak se má láska k této zemi ještě zdvojnásobila.  Koláč připomíná profláknutý cheesake, ale myslím, že jej chuťově převyšuje. Rozhodně něco tak dobrého prostě musíte vyzkoušet. Není to nic složitého, takže je vhodný i pro cukráře začátečníky.

Na dort o průměru 25 cm potřebujete:

  • 1 kg smetanového sýru (ideálně Philadelfii)
  • 200 g krupicového cukru
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1, 5 lžíce vanilkového extraktu
  • 25 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 1 žloutek

       Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 230 °C a do formy dejte dvě vrstvy pečicího papíru, který by měl pokrývat také strany formy.
  2. Smetanový sýr šlehejte společně s cukrem na střední rychlost 5 minut.
  3. Smetanu promíchejte s vanilkovým extraktem a moukou dohladka, přilijte k prošlehanému sýru a promíchejte dohladka. Postupně přidejte také jednotlivá vejce i žloutek a zapracujte do hladké a poměrně tekuté směsi.
  4. Přelijte do připravené formy a lehce promíchejte pomocí vidličky, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
  5. Vložte do rozpálené trouby a zprudka pečte 30 minut. Koláč by se měl v troubě nafouknout a zhnědnout až lehce zčernat. Správně upečený dort poznáte tak, že když s formou zahýbete, měl by se poměrně dost třást. Po upečení vyndejte z trouby a nechte ve formě na chladicí mřížce vychladnout alespoň 4 hodiny, následně přesuňte do lednice na další minimálně 4 hodiny či přes noc.
  6. Před podáváním cheesecake vyjměte z formy a nechte opět dojít do pokojové teploty alespoň hodinu až dvě, jedině cheesecake v pokojové teplotě bude správě krémový a jemný.

A něco navíc:

Koláč lze udělat takto bez korpusu, pokud byste raději s korpusem můžete použít ovesné sušenky, které rozmačkáte a promícháte s máslem a poté  pokryjete sušenkovým korpusem dno formy.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *