Čím jsem starší, tím víc ve mně vyvolává nostalgii vše, co se dotýká mého dětství a mládí. Ať už je to nábytek, oblečení, hudba nebo jídlo. Nedávno jsem se probírala s mámou v receptech, které se tenkrát ručně opisovaly a později vystřihovaly z časopisů. Mezi nejrůznějšími „dobovými dobrotami“ jsem našla taky recepty na vánoční cukroví.
Smrček bez jehličí a vůně báboviček
Při vzpomínce na Vánoce mého dětství (tedy za socialismu) vidím jako dnes smrček, kterému hned po jeho ustrojení, opadalo skoro všechno jehličí, a tak na něm zůstaly pestré ozdobičky všemožných tvarů a barev, řetězy (hlavně ty z barevných papírů vyráběné ve škole a zapatlané od lepidla). Chybět nemohla ani čokoládová kolekce od ROH, kterou jsme oholená smrček vylepšili a čokoládové figurky na něm nevydržely ani do Štěpána. Zůstaly jen prázdné obaly, které se tvářily, že jsou v nich zabalené čokoládové bonbony. Takhle mistrně zamaskovat sežraný bonbon dokázala moje starší sestra. A před Vánoci se peklo a peklo. Nejméně sedm a nejvíce deset druhů cukroví, které jsme nakonec měli až do května a šli ztrdlými zbytky nakrmit kapry ve Vltavě.
A co jsme tenkrát pekli?
Klasiku. Vanilkové rohlíčky, pracny, linecká kolečka, ale taky išské dortíky, kokosky a taky jedno speciální cukroví – poděděný rodinný recept od mé babičky – bábovičky s kávovým krémem přelité čokoládou. O tohle cukroví jsme se skoro doma prali. Bylo první, které zmizelo z lednice, kde se vzhledem k jeho náplni uchovávalo. Znáte tyhle bábovičky? A milujete je stejně, jako naše rodina?
Bábovičky s kávovým krémem (přibližně 20 kusů)

Budeme potřebovat:
Na bábovičky
20 dkg hladké mouky
3 dkg cukru moučky
10 dkg másla
Citronová kůra
2 vanilkové žloutky
Všechny ingredience vypracujeme v těsto ve vodní lázni. Poté vzniklé těsto dáme do formiček tak, aby se po upečení daly naplnit krémem.
Kávový krém
2 celá vejce
15 dkg cukru moučky
Lžička mleté kávy
1/8 másla
Vejce se vejci vyšleháme ve vodní lázni, jakmile to zhoustne, přidáme lžičku namleté kávy. Necháme vychladnout a poté so směsi vmícháme máslo.
Čoko poleva
Do vodní lázně dáme lžíci kakaa, lžíci rumu, lžíci cukru moučky, kávovou lžičku bramborového škrobu a ořech másla. Polevu připravujeme ve chvíli, kdy máme hotové bábovičky, naplněné kávovým krémem. Rozpuštěnou polevou zakryjeme vrchní část báboviček a ozdobíme mandlí nebo jiným ořechem. Takto se to dělalo v době minulé, nyní si můžeme jednoduše koupit čokoládu na vaření, kterou rozpustíme.
Krásný advent přeji
Komentáře