Můj klid a radost

Vánoční menu: Klasika namíchaná s moderní kuchyní

V kuchyni ráda experimentuji a zkouším nová jídla. A to platí i na Vánoce. Zkusila jsem místo klasické rybí polévky udělat lososovou. A měla úspěch jakož i překrm, který se u nás doma pomalu stává tradicí.

Závitky s cuketou a lososem

Tenhle recept jsme objevila náhodou, myslím, že ho kdysi připravovala nějaká herečka v televizi. Zaujal mě, tak jsem ho vyzkoušela. Je fakt, že jsem se s tím napoprvé trochu prala, ale chuťově byly opravdu vynikající. Od té doby nesmí chybět nejen na Vánoce. Jsou skvělou odlehčenou večeří spolu se salátem i v létě.

Co budete potřebovat:

  • 1 větší cuketa
  • 200 g uzeného lososa
  • 200 g lučiny
  • Svazek pažitky
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej

Postup přípravy:

Cuketu nakrájejte: Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky pomocí mandolíny nebo ostrého nože.

Připravte pažitkový krém: Lučinu rozmixujte s nasekanou pažitkou, solí a pepřem do hladkého krému.

Sestavte závitky: Na každý plátek cukety naneste vrstvu pažitkového krému a na něj položte proužek lososa. Opatrně stočte do závitku a případně zajistěte párátkem.

Opečte: Na pánvi rozehřejte olivový olej a opékejte závitky z každé strany dozlatova.

Závitky můžete podávat jak teplé, tak i studené.

Tipy:

  • Varianty: Místo taveného sýra můžete použít krémový sýr nebo ricotta. Do pažitkového krému můžete přidat i jiné bylinky jako třeba kopr nebo petržel.
  • Marináda: Před opékáním můžete cuketu lehce osolit a opepřit a potřít olivovým olejem.
  • Omáčka: K závitkům můžete podávat i lehkou smetanovou omáčku s citronovou šťávou.

Lososová polévka

Osobně jí dávám přednost před klasickou. Podle mě je chuťově jemnější, nevyniká tolik rybí chuť a myslím, že je lehčí než ta z kapra. Na přípravu není nijak zvlášť náročná a sympatické na ní je i to, že si ji můžete vyladit dle své preference – například udělat pikantní přidáním chilli nebo krémovou, kdy použijete uzeného lososa a máslo. Tady je recept na tu, kterou dělám.

Budete potřebovat:

  • Lososový filet (čerstvý nebo mražený)
  • Brambory
  • Mrkev
  • Cibule
  • Česnek
  • Zeleninový vývar
  • Smetana ke šlehání
  • Kopr
  • Sůl, pepř

Příprava:

Orestujte zeleninu: Na rozpáleném oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a poté přidejte na kostky nakrájené brambory.

Přidejte vývar: Zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.

Vaření lososa: Do polévky přidejte kousky lososa a vařte do měkka.

Zjemnění: Polévku rozmixujte na hladký krém nebo ji ponechte s kousky zeleniny a ryby.

Dochucení: Ochutnejte a dolaďte solí, pepřem a přidejte kopr.

Podávání: Polévku podávejte horkou, ozdobenou koprem a lžičkou smetany.

Tipy:

  • Koření: Kromě klasického koření můžete přidat i jiné bylinky jako třeba tymián nebo rozmarýn.
  • Zahuštění: Pokud chcete polévku zahuštěnější, můžete přidat lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě.
  • Chlebové krutony: K polévce se výborně hodí domácí chlebové krutony.
Sdílet na Facebooku

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *