Můj klid a radost

Vánoční bramborový salát. Jaký je nejlepší?

Nedávno jsem poslouchala v rozhlase pořad, kde si moderátor povídal s kuchařem, který vyhrál soutěž o nejlepší bramborový salát ve velmi zvláštní verzi. Sama preferuji jednoduchou klasiku, i když ráda ochutnám různě chuťově vyladěné bramborové saláty.

Jinak ho dělají v Německu i v Polsku – mimochodem Poláci ho servírují s dalšími mnoha ke štědrovečernímu menu. Ovšem jejich salát je bez majonézy jenom s vařenou zeleninou a kapkou oleje. Taková poměrně dietní verze bramborového salátu.

U nás je vánoční bramborový salát fenomén. Snad každá rodina má svůj recept. Dokonce se pořádají soutěže o nejlepší bramborový salát. Vloni se vítězem stal bramborový salát s čerstvou okurkou, lososem a kapary.

V minulých letech zase vyhrál bramborový salát s křepelčími vejci.

Zkrátka při přípravě tradiční vánoční přílohy se fantazii meze nekladou. Věřím, že každý chutná výtečně, já se však držím naší rodinné klasiky a jedu v tomto jednoduchém duchu:

Můj bramborový salát

Vlastně z toho nedělám žádnou vědu Je to myslím jednoduchý, a přitom velmi chutný salát.

Budete potřebovat:

Brambory salátové typu A

 Cibule

Okurky

Moravanka či jí nakládaná zelenina

Vejce

Majonéza/ zakysaná smetana – dávám více zakysanky a případně smetanového jogurtu/ občas stihnu připravit majonézu domácí

Hořčice

Sůl

Pepř

Příprava

Uvařené brambory, Moravanku, vejce a okurky nakrájíme na kostky. Přidáme nasekanou cibuli, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Dobře promícháme. Připravuji den předem, aby se salát hezky odležel.

Občas se mi povede ochutnat jinou variantu bramborového salátu, který mi chutná a tak si i lehce zapamatuji recept. Takovým je i

Bramborový salát s uzeným lososem

Budeme potřebovat:

brambory, uzený losos, kapary, majonéza, sůl, pepř.

Příprava:

Vše důkladně promícháme a necháme odležet.

Bramborový salát s avokádem

Budeme potřebovat:

Brambory

Avokádo

Limetková šťáva

Koriandr

Olivový olej

Sůl

Pepř

Příprava:

K bramborovému salátu přidáme rozmačkané avokádo, limetkovou šťávu, nasekaný koriandr a dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.

Tipy pro přípravu bramborového salátu:

  • Brambory: Vyberte si brambory typu A, které se nerozvaří.
  • Majonéza: Můžete použít domácí nebo kupovanou majonézu.
  • Koření: Kromě soli a pepře můžete přidat i jiné koření podle chuti, například kari, papriku nebo čerstvé bylinky.
  • Odležení: Nechte bramborový salát alespoň hodinu odležet v lednici, ideálně ale do druhého dne.

Jak připravit domácí majonézu

Domácí majonézu připravovala moje babička. Postačí vám k tomu 2 vejce, sůl, pepř a slunečnicový či řepkový olej. Do misky rozklepneme vejce, přidáme sůl a pepř a mixujeme, během toho pomalu spíše po kapkách přidáváme do vajec olej až do zhoustnutí. Nakonec necháme vychladit v lednici a je hotovo. Pravdou je, že chuť domácí majolky je o level výš.

Dobrou chuť a krásné vánoční svátky

Přej Vaše Fifty (Naďka)

Sdílet na Facebooku

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *