-
Čočkové kari s rýží předčilo mé očekávání
Tohle jídlo jsem vařila úplně poprvé. Na recept jsem narazila náhodou, a zaujal mě natolik, že jsem se rozhodla ho zkusit. A výsledek? Nejenže je jídlo rychle uvařené, ale kombinace červené čočky, koření, rajčat a kokosového mléka je prostě eňo ňuňo. Budete potřebovat (pro 4 porce): Jak připravit: Dejte vařit rýži. Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kari pastu, kurkumu a římský kmín, pasírovaní rajčata a krátce opečte. Mezitím uvařte červenou čočku, kterou přidejte do směsi. Nakonec osolte a opepřete dle chuti. Hotové kari podávejte s vařenou rýží a ozdobte čerstvým koriandrem. Tipy: Jak je jídlo výživné? Kalorie: Záleží na množství použitého oleje, kokosového mléka a dalších…
-
Gastro zážitek v legendární pražské cukrárně
Vždy když jsem procházela Vodičkovou ulicí kolem cukrárny Myšák, slibovala jsem si, že se sem musím jednou podívat. Po mnoha letech, kdy jsem tuhle klasiku navštívila v době mého dětství s babičkou, která si potrpěla na styl a kvalitu. Teprve před samým koncem roku 2024 jsem konečně po více jak čtyřiceti letech vstoupila do oblíbené cukrárny nejen mé babičky. Na místo jsme se synem chvilinku čekali. Tak moc je oblíbená i dnes? A bude to opravdu stát za to? Slyšela jsem, že tu zákusek a kávička vyjde skoro jako levnější obědové menu. A přitom slávu zažíval Myšák už první republiky. Tehdy sem chodili osobnosti jako Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo dokonce i…
-
Vánoční menu: Klasika namíchaná s moderní kuchyní
V kuchyni ráda experimentuji a zkouším nová jídla. A to platí i na Vánoce. Zkusila jsem místo klasické rybí polévky udělat lososovou. A měla úspěch jakož i překrm, který se u nás doma pomalu stává tradicí. Závitky s cuketou a lososem Tenhle recept jsme objevila náhodou, myslím, že ho kdysi připravovala nějaká herečka v televizi. Zaujal mě, tak jsem ho vyzkoušela. Je fakt, že jsem se s tím napoprvé trochu prala, ale chuťově byly opravdu vynikající. Od té doby nesmí chybět nejen na Vánoce. Jsou skvělou odlehčenou večeří spolu se salátem i v létě. Co budete potřebovat: Postup přípravy: Cuketu nakrájejte: Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky pomocí mandolíny nebo ostrého nože. Připravte…
-
Vánoční bramborový salát. Jaký je nejlepší?
Nedávno jsem poslouchala v rozhlase pořad, kde si moderátor povídal s kuchařem, který vyhrál soutěž o nejlepší bramborový salát ve velmi zvláštní verzi. Sama preferuji jednoduchou klasiku, i když ráda ochutnám různě chuťově vyladěné bramborové saláty. Jinak ho dělají v Německu i v Polsku – mimochodem Poláci ho servírují s dalšími mnoha ke štědrovečernímu menu. Ovšem jejich salát je bez majonézy jenom s vařenou zeleninou a kapkou oleje. Taková poměrně dietní verze bramborového salátu. U nás je vánoční bramborový salát fenomén. Snad každá rodina má svůj recept. Dokonce se pořádají soutěže o nejlepší bramborový salát. Vloni se vítězem stal bramborový salát s čerstvou okurkou, lososem a kapary. V minulých letech zase vyhrál bramborový salát s křepelčími vejci. Zkrátka při přípravě…
-
Thajská kokosová polévka s nudlemi jako hlavní obědové jídlo
Ráda zkouším nové věci, a to platí i o vaření. V zimních měsících vařím často polévky. A teprve nedávno jsem zkusila pro nás novinku – thajskou kokosovou polévku v lehce pikantní verzi s rýžovými nudlemi. Na přípravu je poměrně jednoduchá, jde tu hlavně o správné vyvážení chutí, které ale máme každý trochu jiné. Každopádně je toto exotické jídlo opravdu výborné a s rýžovými nudlemi ještě lepší, a to i proto, že vydá za hlavní obědové jídlo. Jak si ji připravit? Budete potřebovat: Postup přípravy: Tipy: Dobrou chuť!
-
Cukroví z 80. a 90. let i recept na bábovičky od babičky
Čím jsem starší, tím víc ve mně vyvolává nostalgii vše, co se dotýká mého dětství a mládí. Ať už je to nábytek, oblečení, hudba nebo jídlo. Nedávno jsem se probírala s mámou v receptech, které se tenkrát ručně opisovaly a později vystřihovaly z časopisů. Mezi nejrůznějšími „dobovými dobrotami“ jsem našla taky recepty na vánoční cukroví. Při vzpomínce na Vánoce mého dětství (tedy za socialismu) vidím jako dnes smrček, kterému hned po jeho ustrojení, opadalo skoro všechno jehličí, a tak na něm zůstaly pestré ozdobičky všemožných tvarů a barev, řetězy (hlavně ty z barevných papírů vyráběné ve škole a zapatlané od lepidla). Chybět nemohla ani čokoládová kolekce od ROH, kterou jsme oholená smrček vylepšili…
-
Granola podomácku. Budu krásnější a zdravější
Granolu jsme si doma všichni oblíbili. Je zdravá a pro nás zralé holky má jisté zdravotní benefity. Například podporuje trávení, a to je s věkem důležité, protože zažívací systém se přirozeně zpomaluje. Vláknina navíc prodlužuje pocit sytosti, což pomáhá snižovat přejídání a udržet zdravou váhu. Jen je potřeba ji konzumovat s mírou a dávat pozor na obsah cukru. A to je u té doma vyrobené oproti kupované hračka. Navíc si ji připravíte přesně s těmi ingrediencemi, které máte rádi. Nebojte, není to ani nic složitého. Tady je recept s několika tipy. Co budete potřebovat: Jak na to: Tipy na přizpůsobení: Dobrou chuť! Vaše Fifty
-
Květáková polévka 3x jinak
Podzimní chladné počasí mě vždy donutí proměnit jídelníček. Salát vystřídá pečená či vařená zelenina. A na talíři je poměrně často polévka. Jelikož mám ráda krémové ze zeleniny, vařím je nejčastěji. Mezi oblíbené patří také květáková. Tu připravuji na tři různé způsoby. Krémová květáková polévka Je to vlastně klasika zjemnělá smetanou na vaření. Když ji chuťově správně vyladíte, je to opravdu pochoutka, která pohladí bříško. Na tuto polévku budete potřebovat: Jak na to: Nejdříve cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji. Poté přidejte nakrájený květák a restujte 5 minut. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte 15-20 minut, dokud není květák měkký. Polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a muškátovým…
-
Koprovka podle Kaśi. Rychlá, bez smetany, podávaná s rýží
Musím říct, že je skvělé mít kamarádku z jiné země a o to spíš, když ráda vaří a vy rádi zkoušíte nové recepty. Moje nejka Kaśinka je Polka, se kterou sdílíme radosti i starosti čtyřicet let. Když přijede vždycky u mě něco uvaří. Ona totiž ráda vaří. A onehdá došlo i na naši tradiční koprovku. Vy děláte taky koprovku? Divila jsem se, když se Kašinka nabídla, že ji uvaří. No jo, vaříme taky koprovku. Ale nemáme smetanu. Tu ale Kaša nepotřebovala. Tahle koprovka je totiž bez smetany, za to se v ní nešetří čerstvým koprem. Poláci si dost potrpí na čerstvé potraviny. O tom, jak se u nich dobře jí jsem psala…
-
Do Krakova jezdím i za skvělým jídlem a úžasnou tržnicí
I díky svým polským přátelům jsem měla možnost ochutnat polskou kuchyni. Poláci všeobecně mají rádi dobré jídlo – nejen to tradiční polské. V Krakově najdete spoustu restaurací se světovou kuchyní, a to v top kvalitě. Ale hezky po pořádku. Do tržnice pro čerstvé i lahůdky Poláci si na kvalitu surovin potrpí. Proto u nich najdete spoustu tržnic, kde koupíte čerstvou zeleninu, ovoce, ale i maso, tvaroh, sýry, chleba, maso, uzeniny včetně vyhlášených klobás, med, cukrovinky a další dobroty. Při každé návštěvě musím jít na trh, který je v centru města. Stary Kleparz – jak se tomuto trhu říká je naprosto dokonalým místem pro všechny milovníky dobrého jídla. A vždycky mě napadá, proč takový…
