-
Vánoční menu: Klasika namíchaná s moderní kuchyní
V kuchyni ráda experimentuji a zkouším nová jídla. A to platí i na Vánoce. Zkusila jsem místo klasické rybí polévky udělat lososovou. A měla úspěch jakož i překrm, který se u nás doma pomalu stává tradicí. Závitky s cuketou a lososem Tenhle recept jsme objevila náhodou, myslím, že ho kdysi připravovala nějaká herečka v televizi. Zaujal mě, tak jsem ho vyzkoušela. Je fakt, že jsem se s tím napoprvé trochu prala, ale chuťově byly opravdu vynikající. Od té doby nesmí chybět nejen na Vánoce. Jsou skvělou odlehčenou večeří spolu se salátem i v létě. Co budete potřebovat: Postup přípravy: Cuketu nakrájejte: Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky pomocí mandolíny nebo ostrého nože. Připravte…
-
Vánoční bramborový salát. Jaký je nejlepší?
Nedávno jsem poslouchala v rozhlase pořad, kde si moderátor povídal s kuchařem, který vyhrál soutěž o nejlepší bramborový salát ve velmi zvláštní verzi. Sama preferuji jednoduchou klasiku, i když ráda ochutnám různě chuťově vyladěné bramborové saláty. Jinak ho dělají v Německu i v Polsku – mimochodem Poláci ho servírují s dalšími mnoha ke štědrovečernímu menu. Ovšem jejich salát je bez majonézy jenom s vařenou zeleninou a kapkou oleje. Taková poměrně dietní verze bramborového salátu. U nás je vánoční bramborový salát fenomén. Snad každá rodina má svůj recept. Dokonce se pořádají soutěže o nejlepší bramborový salát. Vloni se vítězem stal bramborový salát s čerstvou okurkou, lososem a kapary. V minulých letech zase vyhrál bramborový salát s křepelčími vejci. Zkrátka při přípravě…
-
Thajská kokosová polévka s nudlemi jako hlavní obědové jídlo
Ráda zkouším nové věci, a to platí i o vaření. V zimních měsících vařím často polévky. A teprve nedávno jsem zkusila pro nás novinku – thajskou kokosovou polévku v lehce pikantní verzi s rýžovými nudlemi. Na přípravu je poměrně jednoduchá, jde tu hlavně o správné vyvážení chutí, které ale máme každý trochu jiné. Každopádně je toto exotické jídlo opravdu výborné a s rýžovými nudlemi ještě lepší, a to i proto, že vydá za hlavní obědové jídlo. Jak si ji připravit? Budete potřebovat: Postup přípravy: Tipy: Dobrou chuť!
-
Cukroví z 80. a 90. let i recept na bábovičky od babičky
Čím jsem starší, tím víc ve mně vyvolává nostalgii vše, co se dotýká mého dětství a mládí. Ať už je to nábytek, oblečení, hudba nebo jídlo. Nedávno jsem se probírala s mámou v receptech, které se tenkrát ručně opisovaly a později vystřihovaly z časopisů. Mezi nejrůznějšími „dobovými dobrotami“ jsem našla taky recepty na vánoční cukroví. Při vzpomínce na Vánoce mého dětství (tedy za socialismu) vidím jako dnes smrček, kterému hned po jeho ustrojení, opadalo skoro všechno jehličí, a tak na něm zůstaly pestré ozdobičky všemožných tvarů a barev, řetězy (hlavně ty z barevných papírů vyráběné ve škole a zapatlané od lepidla). Chybět nemohla ani čokoládová kolekce od ROH, kterou jsme oholená smrček vylepšili…
-
Granola podomácku. Budu krásnější a zdravější
Granolu jsme si doma všichni oblíbili. Je zdravá a pro nás zralé holky má jisté zdravotní benefity. Například podporuje trávení, a to je s věkem důležité, protože zažívací systém se přirozeně zpomaluje. Vláknina navíc prodlužuje pocit sytosti, což pomáhá snižovat přejídání a udržet zdravou váhu. Jen je potřeba ji konzumovat s mírou a dávat pozor na obsah cukru. A to je u té doma vyrobené oproti kupované hračka. Navíc si ji připravíte přesně s těmi ingrediencemi, které máte rádi. Nebojte, není to ani nic složitého. Tady je recept s několika tipy. Co budete potřebovat: Jak na to: Tipy na přizpůsobení: Dobrou chuť! Vaše Fifty
-
Květáková polévka 3x jinak
Podzimní chladné počasí mě vždy donutí proměnit jídelníček. Salát vystřídá pečená či vařená zelenina. A na talíři je poměrně často polévka. Jelikož mám ráda krémové ze zeleniny, vařím je nejčastěji. Mezi oblíbené patří také květáková. Tu připravuji na tři různé způsoby. Krémová květáková polévka Je to vlastně klasika zjemnělá smetanou na vaření. Když ji chuťově správně vyladíte, je to opravdu pochoutka, která pohladí bříško. Na tuto polévku budete potřebovat: Jak na to: Nejdříve cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji. Poté přidejte nakrájený květák a restujte 5 minut. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte 15-20 minut, dokud není květák měkký. Polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a muškátovým…
-
Koprovka podle Kaśi. Rychlá, bez smetany, podávaná s rýží
Musím říct, že je skvělé mít kamarádku z jiné země a o to spíš, když ráda vaří a vy rádi zkoušíte nové recepty. Moje nejka Kaśinka je Polka, se kterou sdílíme radosti i starosti čtyřicet let. Když přijede vždycky u mě něco uvaří. Ona totiž ráda vaří. A onehdá došlo i na naši tradiční koprovku. Vy děláte taky koprovku? Divila jsem se, když se Kašinka nabídla, že ji uvaří. No jo, vaříme taky koprovku. Ale nemáme smetanu. Tu ale Kaša nepotřebovala. Tahle koprovka je totiž bez smetany, za to se v ní nešetří čerstvým koprem. Poláci si dost potrpí na čerstvé potraviny. O tom, jak se u nich dobře jí jsem psala…
-
Do Krakova jezdím i za skvělým jídlem a úžasnou tržnicí
I díky svým polským přátelům jsem měla možnost ochutnat polskou kuchyni. Poláci všeobecně mají rádi dobré jídlo – nejen to tradiční polské. V Krakově najdete spoustu restaurací se světovou kuchyní, a to v top kvalitě. Ale hezky po pořádku. Do tržnice pro čerstvé i lahůdky Poláci si na kvalitu surovin potrpí. Proto u nich najdete spoustu tržnic, kde koupíte čerstvou zeleninu, ovoce, ale i maso, tvaroh, sýry, chleba, maso, uzeniny včetně vyhlášených klobás, med, cukrovinky a další dobroty. Při každé návštěvě musím jít na trh, který je v centru města. Stary Kleparz – jak se tomuto trhu říká je naprosto dokonalým místem pro všechny milovníky dobrého jídla. A vždycky mě napadá, proč takový…
-
Kdy a kam nejlépe vyrazit na houby a Houbový Wellington
Patřím mezi ty, kteří se každý rok nemohou dočkat až začnou růst houby. A pak když to začne, nejradši by se do lesa odstěhovali. A protože jsem na houbách trávila své dětství, dospívání i dospělost, mám už vypěstovaný takový houbařský instinkt, který je skoro stoprocentní zárukou, že mise bude úspěšná. Tak kdy vyrazit? Pokud se pohybujete spíše ve středu Čech, nechte houbaření na podzim – moje zkušenost od poloviny září až do začátku – někdy až do konce listopadu – to však záleží na počasí. Jakmile začne mrznout, nechte houby v lese! Snad každý ví, že nejlepší čas na houby je po dešti, ideálně po několika dnech vlhka, protože houby…
-
Baskický spálený koláč pro Sofii
Mé srdce bije už delší dobu pro vše španělské, jídlo nevyjímaje. A když jsme čistě náhodou a trochu paradoxně mohla ochutnat tenhle španělský spálený koláč u mých kamarádů – sousedů Poláků, tak se má láska k této zemi ještě zdvojnásobila. A proč pro Soffii? Porotže jej má polská kamarádka Kačenka připravovala pro svoji dceru Sofii k narozeninám (oni jsou Poláci – alespoň jak já je znám – ve znalosti všemožných světových jídel pokrovější než my Češi). Kláč připomíná profláknutý cheesake, ale myslím, že jej chuťpvě převyšuje. Rozhodně něco tak dobrého prostě musíte vyzkoušet. Není to nic složitého, takže je vhodný i pro cukráře začátečníky. Na dormu o průměu 25 cm budete potřebovat:…
