
Kdy a kam nejlépe vyrazit na houby a Houbový Wellington
Patřím mezi ty, kteří se každý rok nemohou dočkat až začnou růst houby. A pak když to začne, nejradši by se do lesa odstěhovali. A protože jsem na houbách trávila své dětství, dospívání i dospělost, mám už vypěstovaný takový houbařský instinkt, který je skoro stoprocentní zárukou, že mise bude úspěšná.
Tak kdy vyrazit?
Pokud se pohybujete spíše ve středu Čech, nechte houbaření na podzim – moje zkušenost od poloviny září až do začátku – někdy až do konce listopadu – to však záleží na počasí. Jakmile začne mrznout, nechte houby v lese!
Snad každý ví, že nejlepší čas na houby je po dešti, ideálně po několika dnech vlhka, protože houby potřebují vlhko k růstu. Přesněji – na houby vyrazte až tak týdne po dešti. Ideální teplota pro růst hub je kolem 15–20°C. Chladná rána a teplá odpoledne jsou perfektní.

Jaký les je nejlepší?
Smíšené a jehličnaté lesy s přirozeným podrostem bývají nejlepší. Listnaté lesy jsou skvělé na podzim, kdy se houby objevují mezi spadanými listy.
Houby rostou dobře s mechem a kapradinami, ale taky ve vlhkých údolích a u potoků. Zkrátka všude tma, kde se drží vlhko
Kdy jít do lesa?
Někdo se drží pravidla, že do lesa se chodí ráno, protože toho najde nejvíc. Moje zkušenost je ale taková, že do lesa můžu jít kdykoliv a když rostou, tak nehledě na čas houby najdu. Nejednou jsem houby hledala už když se stmívalo a z lesa mne vyhnala až tma 😊. Spíš než čas se mi osvědčilo jít do lesa v týdnu než o víkendu, což je vcelku logické. A taková procházka lesem po práci je navíc zdravá. Takže zabijete dvě mouchy jednou ranou.
Houby na talíři
Odmalička jsme ráda houby sbírala, ale až do dospělosti jsem je neochutnala. To se naštěstí změnilo, a tak mám podzimní houbařskou sezonu se vším všudy. A tady je ode mne jeden originální houbový recept, který ocení i vegetariáni.
Houbový Wellington – vegetariánská varianta slavného pokrmu Beef Wellington, kde je místo masa použitá směs hub.
Budete potřebovat:
- 500 g čerstvých hub (ideálně směs, např. hříbky, lišky, žampiony)
- 1 balení listového těsta
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g čerstvého špenátu
- 50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra), nastrouhaného
- 1 lžíce hořčice
- 1 vejce, rozšlehané
- Sůl a pepř podle chuti
- Bylinky (např. tymián, rozmarýn nebo petržel) podle chuti
- 2 lžíce smetany na vaření (volitelné)
Jak na to:
- Na pánvi zahřejte olivový olej a přidejte cibuli a česnek. Smažte je, dokud nejsou měkké a lehce zlatavé.
- Přidejte houby nakrájené na menší kousky a restujte, dokud nepustí veškerou vodu a nebudou měkké. Směs osolte, opepřete a přidejte bylinky (např. tymián nebo rozmarýn).
- Přidejte špenát a nechte ho zavadnout. Pokud máte rádi krémovější náplň, můžete přidat trochu smetany.
- Po odstavení z ohně vmíchejte nastrouhaný parmazán.
- Rozválejte listové těsto na lehce pomoučněné ploše do obdélníkového tvaru (dostatečně velké, aby pokrylo náplň).
- Uprostřed těsta rovnoměrně rozetřete hořčici (dá jemný pikantní podtón).
- Do středu těsta položte houbovou směs a zabalte ji do těsta. Okraje dobře přitlačte, aby směs nevytékala.
- Dejte si záležet na tom, aby spoj byl na spodní straně balíčku.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Připravený houbový balíček položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřete rozšlehaným vejcem, aby těsto získalo zlatavou barvu.
- Pečte přibližně 25–30 minut, dokud není listové těsto zlatavé a křupavé.
- Podávání:
- Houbový Wellington nechte před krájením asi 5 minut odpočinout.
- Podávejte nakrájené na plátky, třeba s čerstvým salátem nebo pečenou zeleninou.
Tipy:
- Pro extra chuť můžete přidat k houbám trochu vína během smažení.
- Wellington můžete naplnit také jinou náplní, například kombinací hub a kozího sýra, nebo doplnit orestovanými kaštany pro sezónní variantu.

