
Gastro zážitek v legendární pražské cukrárně
Vždy když jsem procházela Vodičkovou ulicí kolem cukrárny Myšák, slibovala jsem si, že se sem musím jednou podívat. Po mnoha letech, kdy jsem tuhle klasiku navštívila v době mého dětství s babičkou, která si potrpěla na styl a kvalitu. Teprve před samým koncem roku 2024 jsem konečně po více jak čtyřiceti letech vstoupila do oblíbené cukrárny nejen mé babičky.
Na místo jsme se synem chvilinku čekali. Tak moc je oblíbená i dnes? A bude to opravdu stát za to? Slyšela jsem, že tu zákusek a kávička vyjde skoro jako levnější obědové menu. A přitom slávu zažíval Myšák už první republiky. Tehdy sem chodili osobnosti jako Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo dokonce i Tomáš. G. Masaryk.
Než jsem si stačila rozmyslet, jestli budeme čekat milá paní servírka nás usadila ke stolečku pro dva. Na stolečku byl vzkaz, že prosí, ať si objednáme u baru. Zvláštní, řekla jsem si, zvedla se a šla tedy objednat na bar. Dřív jsem se pořádně rozhlédla po interiéru ve stylu 20. let minulého století, jsem se dívala na nepříliš velkou vitrínu zpola zaplněnou dortíky a chlebíčky. Na první pohled mi přišly nejvíc ohromující ceny než nabízené laskominy. Ale což, řekla jsem si, už jsme tady, tak ten jejich zázrak ochutnáme. Objednala jsem úplně obyčejný větrník a harlekýn, filtrovanou neperlivou vodu a capuccino.

Milá obsluha nám po chvíli přinesla dortíky, jejichž cena se mi stále zdála vysoká. Názor jsem ale po prvním soustu změnila. Takhle má tedy chutnat větrník? Tak lahodný a čerstvý větrník, bezpochyby připravený pouze z kvalitních surovin mne naprosto uchvátil. Vzpomínky na návštěvu této cukrárny v dětství se mi začaly promítat do chutě skvělého dortu. A harlekýn? Rozplýval se na jazyku a chutnal taky famózně. Byl to zkrátka gastro zážitek, za který ráda zaplatím.
V prvním patře cukrárny pak naleznete výrobnu s prodejnou zákusků můžete si tu tak koupit na rodinnou oslavu malé zákusky i celé dorty, ale také další drobnosti třeba sezóně vaječný koňak.
A co ještě si můžete dát u Myšáka?
Od buchet s vanilkovým krémem přes krupicovou kaši až po domácí marcipán. K snídani si zde můžete dát vejce benedikt nebo granolu. A samozřejmě kávu dle vašich preferencí.
Historie cukrárny u Myšáka

Cukrárna Myšák je neodmyslitelně spjatá s historií Prahy a její gastronomické scény. Její počátky sahají až do roku 1904, kdy ji založil František Myšák. Původně se cukrárna nacházela v domě zvaném „V Jámě“, ale již v roce 1911 se přestěhovala do nynějšího domu ve Vodičkově ulici.
V roce 1922 nechal František Myšák dům přestavět a rozšířit. Na této přestavbě se podíleli významní architekti své doby, jako byl Josef Čapek a pravděpodobně i Josef Gočár.
V roce 2006 došlo k tragické události, kdy se původní budova cukrárny zřítila. Tato ztráta zasáhla nejen milovníky sladkého, ale i celou Prahu.
Přesto ale příběh cukrárny Myšák neskončil. V roce 2008 byla v nových prostorách ve Vodičkově ulici otevřena nová cukrárna, která se snaží navázat na tradici a slávu svého předchůdce.

