Můj klid a radost

Baskický spálený koláč pro Sofii

Mé srdce bije už delší dobu pro vše španělské, jídlo nevyjímaje. A když jsme čistě náhodou a trochu paradoxně mohla ochutnat tenhle španělský spálený koláč u mých kamarádů – sousedů Poláků, tak se má láska k této zemi ještě zdvojnásobila. A proč pro Soffii? Porotže jej má polská kamarádka Kačenka připravovala pro svoji dceru Sofii k narozeninám (oni jsou Poláci – alespoň jak já je znám – ve znalosti všemožných světových jídel pokrovější než my Češi). Kláč připomíná profláknutý cheesake, ale myslím, že jej chuťpvě převyšuje. Rozhodně něco tak dobrého prostě musíte vyzkoušet. Není to nic složitého, takže je vhodný i pro cukráře začátečníky.

Na dormu o průměu 25 cm budete potřebovat:

Na formu o průměru 25 cm potřebujete:

  • 1 kg smetanového sýru (ideálně Philadelfii)
  • 200 g krupicového cukru
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1, 5 lžíce vanilkového extraktu
  • 25 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 1 žloutek

       Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 230 °C a do formy dejte dvě vrstvy pečicího papíru, který by měl pokrývat také strany formy.
  2. Smetanový sýr šlehejte společně s cukrem na střední rychlost 5 minut.
  3. Smetanu promíchejte s vanilkovým extraktem a moukou dohladka, přilijte k prošlehanému sýru a promíchejte dohladka. Postupně přidejte také jednotlivá vejce i žloutek a zapracujte do hladké a poměrně tekuté směsi.
  4. Přelijte do připravené formy a lehce promíchejte pomocí vidličky, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
  5. Vložte do rozpálené trouby a zprudka pečte 30 minut. Koláč by se měl v troubě nafouknout a zhnědnout až lehce zčernat. Správně upečený dort poznáte tak, že když s formou zahýbete, měl by se poměrně dost třást. Po upečení vyndejte z trouby a nechte ve formě na chladicí mřížce vychladnout alespoň 4 hodiny, následně přesuňte do lednice na další minimálně 4 hodiny či přes noc.
  6. Před podáváním cheesecake vyjměte z formy a nechte opět dojít do pokojové teploty alespoň hodinu až dvě, jedině cheesecake v pokojové teplotě bude správě krémový a jemný.

A něco navíc:

Koláč lze udělat takto bez korpusu, pokud byste raději s korpusem můžete použít ovesné sušenky, které rozmačkáte a promícháte s máslem a poté  pokryjete sušenkovým korpusem dno formy.

Sdílet na Facebooku

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *