
Jak zachránit jídlo aneb i zkušené kuchařce se stane průšvih
S věkem jsem udělala zkušenost, že když máte den blbec, je nejlepší nedělat nic. Protože, kdo nic nedělá, nic nezkazí. To platí i v kuchyni. I tam se může stát, že se něco nepovede tak, jak by mělo. Nevadí. Většinou se dá nepovedené jídlo zachránit.
Hovězí maso ne a ne změknout
Když je maso stále jako podrážka přidejte do vody lžíci vodky nebo rumu a maso během krátké doby změkne. Přitom se nemusíte bát, že bude v jídle budete cítit alkohol, protože alkohol se vždy vyvaří.
Sražená omáčka
Někdy se prostě stane, že se omáčka srazí a vy ani nevíte proč. Zkuste ji napravit špetkou kypřicího prášku nebo lžičkou studené vody nebo smetany, případně celý kastrol ponořte do studené vody a tyčovým mixerem) dobře rozmíchejte.
Přesolená polévka
Možná první, co vás napadne, je naředění polévky vodou. Pokud to jde, sáhněte raději než po mléce nebo smetaně. Voda totiž sůl rozkládá pomaleji než ostatní chutě. Dobrým pomocníkem je oloupaná brambora, kůrka od chleba, vaječný bílek nebo mrkev. Vše krátce povařte a pokuste se vylovit z hrnce. Starým receptem na přesolenou polévku byla záchrana za pomoci cukru, který si položil na lžičku a ponořil do jídla. Když z cukru vznikla kašička, vyndaly jej ven. Naše prababičky do polévky ponořily stříbrnou lžičku, která prý vstřebává nechtěné a přehnané chutě.
Když ujede ruka s kořením?
Tady je voda na místě. Přidejte ji a vařte jídlo o něco déle, bylinky i koření postupně ztratí na intenzivní chuti. Jídlo také můžete “nastavit“ – tedy přidat další suroviny. Další možností je přidání kokosového mléka nebo smetany – oboje zjemní chuť. Příliš pálivé jídlo zjemníte medem, který částečně vyrovná chutě. A i když se nepodaří chuť jídla úplně spravit, podávejte ho například se sýrem, který dokáže ostrou chuť lehce neutralizovat. Podobně jako u kyselé chuti na spravení té ostré fungují i jogurty či smetana.
Rozvařené těstoviny. Co s nimi?
Zkuste je propláchnout vroucí vodou a promastit olejem nebo máslem. Nebo je smíchejte s nakrájenou šunkou, pokud chcete, přidejte zeleninu. Důkladně promíchejte a zalijte mlékem s rozkvedlaným vajíčkem, solí a pepřem a zapečte. Před dopečením ještě posypte strouhaným sýrem. Stejně tak z rozvařené rýže můžete udělat sladký nákyp. Přilijte mléko s rozmíchaným pudinkem a povařte. Jinak můžete rozvařenou rýži také použít jako přídavek k mletému masu do plněných paprik.
I mistr tesař se utne a každému z nás se někdy něco nepovede. Když je nejhůř, netrapte se záchranou jídla a připravte si něco jednoduchého. Takový krajíc chleba s máslem a pažitkou chutná taky skvěle 😊
Vaše Naďka

