Můj klid a radost

Čočkové kari s rýží předčilo mé očekávání

Tohle jídlo jsem vařila úplně poprvé. Na recept jsem narazila náhodou, a zaujal mě natolik, že jsem se rozhodla ho zkusit. A výsledek? Nejenže je jídlo rychle uvařené, ale kombinace červené čočky, koření, rajčat a kokosového mléka je prostě eňo ňuňo.

Budete potřebovat (pro 4 porce):

  • 200 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kari pasty
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 plechovku pasírovaných rajčat
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • Sůl, pepř podle chuti
  • 200 g rýže basmati nebo jasmínovou
  • Olej na smažení
  • Čerstvý koriandr na ozdobení

Jak připravit:

 Dejte vařit rýži.

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kari pastu, kurkumu a římský kmín, pasírovaní rajčata a krátce opečte. Mezitím uvařte červenou čočku, kterou přidejte do směsi. Nakonec osolte a opepřete dle chuti. Hotové kari podávejte s vařenou rýží a ozdobte čerstvým koriandrem.

Tipy:

  • Zelenina: Do kari můžete přidat i jinou zeleninu, jako je mrkev, hrášek nebo květák.
  • Koření: Množství koření si upravte podle své chuti. Můžete přidat i další koření, jako je chilli nebo zázvor.
  • Bílkoviny: Pokud chcete zvýšit obsah bílkovin, můžete do kari přidat tofu nebo cizrnu.
  • Ořechy: Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete pokrm posypat nasekanými ořechy.

Jak je jídlo výživné?

Kalorie: Záleží na množství použitého oleje, kokosového mléka a dalších ingrediencích. Obecně platí, že čočkové kari je poměrně kaloricky vydatné jídlo.

  • Bílkoviny: Čočka je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin.
  • Sacharidy: Hlavním zdrojem sacharidů je rýže.
  • Tuky: Tuky pocházejí především z kokosového mléka a oleje.
  • Vláknina: Čočka a zelenina jsou bohaté na vlákninu, která podporuje trávení.
Sdílet na Facebooku

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *