
Vánoční bramborový salát. Jaký je nejlepší?
Nedávno jsem poslouchala v rozhlase pořad, kde si moderátor povídal s kuchařem, který vyhrál soutěž o nejlepší bramborový salát ve velmi zvláštní verzi. Sama preferuji jednoduchou klasiku, i když ráda ochutnám různě chuťově vyladěné bramborové saláty.
Jinak ho dělají v Německu i v Polsku – mimochodem Poláci ho servírují s dalšími mnoha ke štědrovečernímu menu. Ovšem jejich salát je bez majonézy jenom s vařenou zeleninou a kapkou oleje. Taková poměrně dietní verze bramborového salátu.
U nás je vánoční bramborový salát fenomén. Snad každá rodina má svůj recept. Dokonce se pořádají soutěže o nejlepší bramborový salát. Vloni se vítězem stal bramborový salát s čerstvou okurkou, lososem a kapary.
V minulých letech zase vyhrál bramborový salát s křepelčími vejci.
Zkrátka při přípravě tradiční vánoční přílohy se fantazii meze nekladou. Věřím, že každý chutná výtečně, já se však držím naší rodinné klasiky a jedu v tomto jednoduchém duchu:
Můj bramborový salát
Vlastně z toho nedělám žádnou vědu Je to myslím jednoduchý, a přitom velmi chutný salát.
Budete potřebovat:
Brambory salátové typu A
Cibule
Okurky
Moravanka či jí nakládaná zelenina
Vejce
Majonéza/ zakysaná smetana – dávám více zakysanky a případně smetanového jogurtu/ občas stihnu připravit majonézu domácí
Hořčice
Sůl
Pepř
Příprava
Uvařené brambory, Moravanku, vejce a okurky nakrájíme na kostky. Přidáme nasekanou cibuli, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Dobře promícháme. Připravuji den předem, aby se salát hezky odležel.
Občas se mi povede ochutnat jinou variantu bramborového salátu, který mi chutná a tak si i lehce zapamatuji recept. Takovým je i
Bramborový salát s uzeným lososem
Budeme potřebovat:
brambory, uzený losos, kapary, majonéza, sůl, pepř.
Příprava:
Vše důkladně promícháme a necháme odležet.
Bramborový salát s avokádem
Budeme potřebovat:
Brambory
Avokádo
Limetková šťáva
Koriandr
Olivový olej
Sůl
Pepř
Příprava:
K bramborovému salátu přidáme rozmačkané avokádo, limetkovou šťávu, nasekaný koriandr a dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.
Tipy pro přípravu bramborového salátu:
- Brambory: Vyberte si brambory typu A, které se nerozvaří.
- Majonéza: Můžete použít domácí nebo kupovanou majonézu.
- Koření: Kromě soli a pepře můžete přidat i jiné koření podle chuti, například kari, papriku nebo čerstvé bylinky.
- Odležení: Nechte bramborový salát alespoň hodinu odležet v lednici, ideálně ale do druhého dne.
Jak připravit domácí majonézu
Domácí majonézu připravovala moje babička. Postačí vám k tomu 2 vejce, sůl, pepř a slunečnicový či řepkový olej. Do misky rozklepneme vejce, přidáme sůl a pepř a mixujeme, během toho pomalu spíše po kapkách přidáváme do vajec olej až do zhoustnutí. Nakonec necháme vychladit v lednici a je hotovo. Pravdou je, že chuť domácí majolky je o level výš.
Dobrou chuť a krásné vánoční svátky
Přej Vaše Fifty (Naďka)

