
Thajská kokosová polévka s nudlemi jako hlavní obědové jídlo
Ráda zkouším nové věci, a to platí i o vaření. V zimních měsících vařím často polévky. A teprve nedávno jsem zkusila pro nás novinku – thajskou kokosovou polévku v lehce pikantní verzi s rýžovými nudlemi.
Na přípravu je poměrně jednoduchá, jde tu hlavně o správné vyvážení chutí, které ale máme každý trochu jiné. Každopádně je toto exotické jídlo opravdu výborné a s rýžovými nudlemi ještě lepší, a to i proto, že vydá za hlavní obědové jídlo.
Jak si ji připravit?
Budete potřebovat:
- Kuřecí nebo zeleninový vývar
- Kokosové mléko
- Čerstvý zázvor
- Čerstvá citronová tráva
- Čerstvé chilli papričky
- Česnek
- Cibule
- Rybí omáčka
- Sójová omáčka
- Limetová šťáva
- Cukr (nebo med)
- Do polévky:
- Kuřecí maso (nebo tofu pro vegetariánskou variantu)
- Houby (např. žampiony)
- Mrkev
- Různé druhy zeleniny dle chuti (brokolice, baby špenát)
- Rýžové nudle nebo jiné asijské nudle
- Koření:
- Kurkuma
- Koriandr (čerstvý nebo sušený)
Postup přípravy:
- Přiveďte k varu kuřecí nebo zeleninový vývar.
- Na oleji orestujte nasekaný česnek, cibuli, zázvor a chilli papričku. Přidejte kurkumu a krátce opečte.
- Do hrnce s vývarem přidejte orestovanou směs, kokosové mléko, rybí omáčku, sójovou omáčku, limetovou šťávu a cukr. Důkladně promíchejte.

- Přidejte nakrájené kuřecí maso (nebo tofu), houby a mrkev. Vařte, dokud maso nezměkne a zelenina nebude měkká.
- Mezitím si uvařte rýžové nudle dle návodu na obalu.
- Ochutnejte polévku a případně dolaďte kořením.
- Rozdělte uvařené nudle do misek a zalijte horkou polévkou. Posypte čerstvým koriandrem a podávejte s plátky limetky.
Tipy:
- Ostrost: Množství chilli papriček přizpůsobte své chuti.
- Zelenina: Můžete použít i jinou zeleninu, například brokolici, baby špenát nebo mangold.
- Maso: Místo kuřecího masa můžete použít vepřové, hovězí nebo tofu.
- Nudle: Kromě rýžových nudlí můžete použít i jiné asijské nudle, jako jsou nudle udon nebo soba.
- Koření: Pro ještě výraznější chuť můžete přidat i jiné asijské koření, například hvězdicový anýz nebo badyán.
Dobrou chuť!

