
Vánoční menu: Klasika namíchaná s moderní kuchyní
V kuchyni ráda experimentuji a zkouším nová jídla. A to platí i na Vánoce. Zkusila jsem místo klasické rybí polévky udělat lososovou. A měla úspěch jakož i překrm, který se u nás doma pomalu stává tradicí.
Závitky s cuketou a lososem
Tenhle recept jsme objevila náhodou, myslím, že ho kdysi připravovala nějaká herečka v televizi. Zaujal mě, tak jsem ho vyzkoušela. Je fakt, že jsem se s tím napoprvé trochu prala, ale chuťově byly opravdu vynikající. Od té doby nesmí chybět nejen na Vánoce. Jsou skvělou odlehčenou večeří spolu se salátem i v létě.
Co budete potřebovat:
- 1 větší cuketa
- 200 g uzeného lososa
- 200 g lučiny
- Svazek pažitky
- Sůl, pepř
- Olivový olej
Postup přípravy:
Cuketu nakrájejte: Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky pomocí mandolíny nebo ostrého nože.
Připravte pažitkový krém: Lučinu rozmixujte s nasekanou pažitkou, solí a pepřem do hladkého krému.
Sestavte závitky: Na každý plátek cukety naneste vrstvu pažitkového krému a na něj položte proužek lososa. Opatrně stočte do závitku a případně zajistěte párátkem.
Opečte: Na pánvi rozehřejte olivový olej a opékejte závitky z každé strany dozlatova.
Závitky můžete podávat jak teplé, tak i studené.
Tipy:
- Varianty: Místo taveného sýra můžete použít krémový sýr nebo ricotta. Do pažitkového krému můžete přidat i jiné bylinky jako třeba kopr nebo petržel.
- Marináda: Před opékáním můžete cuketu lehce osolit a opepřit a potřít olivovým olejem.
- Omáčka: K závitkům můžete podávat i lehkou smetanovou omáčku s citronovou šťávou.
Lososová polévka
Osobně jí dávám přednost před klasickou. Podle mě je chuťově jemnější, nevyniká tolik rybí chuť a myslím, že je lehčí než ta z kapra. Na přípravu není nijak zvlášť náročná a sympatické na ní je i to, že si ji můžete vyladit dle své preference – například udělat pikantní přidáním chilli nebo krémovou, kdy použijete uzeného lososa a máslo. Tady je recept na tu, kterou dělám.
Budete potřebovat:
- Lososový filet (čerstvý nebo mražený)
- Brambory
- Mrkev
- Cibule
- Česnek
- Zeleninový vývar
- Smetana ke šlehání
- Kopr
- Sůl, pepř
Příprava:
Orestujte zeleninu: Na rozpáleném oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a poté přidejte na kostky nakrájené brambory.
Přidejte vývar: Zeleninu zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
Vaření lososa: Do polévky přidejte kousky lososa a vařte do měkka.
Zjemnění: Polévku rozmixujte na hladký krém nebo ji ponechte s kousky zeleniny a ryby.
Dochucení: Ochutnejte a dolaďte solí, pepřem a přidejte kopr.
Podávání: Polévku podávejte horkou, ozdobenou koprem a lžičkou smetany.
Tipy:
- Koření: Kromě klasického koření můžete přidat i jiné bylinky jako třeba tymián nebo rozmarýn.
- Zahuštění: Pokud chcete polévku zahuštěnější, můžete přidat lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě.
- Chlebové krutony: K polévce se výborně hodí domácí chlebové krutony.

