Můj klid a radost

Květáková polévka 3x jinak

Podzimní chladné počasí mě vždy donutí proměnit jídelníček. Salát vystřídá pečená či vařená zelenina. A na talíři je poměrně často polévka. Jelikož mám ráda krémové ze zeleniny, vařím je nejčastěji. Mezi oblíbené patří také květáková. Tu připravuji na tři různé způsoby.

Krémová květáková polévka

Je to vlastně klasika zjemnělá smetanou na vaření. Když ji chuťově správně vyladíte, je to opravdu pochoutka, která pohladí bříško.

Na tuto polévku budete potřebovat:

  • 1 celý květák
  • 1 cibuli a 2 stružky česneku
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek smetany na vaření
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Olivový olej

Jak na to:

Nejdříve cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji. Poté přidejte nakrájený květák a restujte 5 minut. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte 15-20 minut, dokud není květák měkký. Polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

„Ohnivá“ květáková polévka

Na pikantní květákovku, která rozhodně zahřeje,  budete potřebovat:

  • 1 střední květák
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovku koksového mléka
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • Sůl, pepř, chilli a kari dle chuti
  • Čerstvý koriandr

Jak na to:

Cibuli a česnek osmahněte na pánvi, přidejte kari koření a chilli. Přidejte nakrájený květák a dobře promíchejte. Zalijte kokosovým mlékem a vývarem, vařte 15 minut, dokud květák nezměkne. Následně rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem a ozdobte čerstvým koriandrem.

Květáková polévka s koprem

A nejlepší podle mě nakonce. Polévka překvapí především lahodnou originální chutí. Za mě je nejoblíbenější verzí květákové.

Na její přípravu budete potřebovat:

  • 1 květák
  • 1 střední cibule
  • 2 brambory
  • 1-2 mrkve
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  •  2-3 lžíce olivového oleje nebo másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  •  Čerstvý kopr (množství podle chuti) –
  • Smetana na zjemnění (volitelné)

Kopr je skvělá bylinka, která umí udělat jídlo chuťově zajímavé. Jak jsem vařila polskou verzi koprovky si můžete přečíst tady

Jak na to

Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte – cibuli najemno, brambory a mrkev na kostičky a květák rozdělte na růžičky. Cibuli a zeleninu orestujte, pak přidejte na růžičky rozebraný květák, přilijte výva r a vařte doměkka. Následně rozmixujte, okořeňte a osolte dle chuti, přidejte smetanu a nakonec čerstvý kopr. Nikdy nepoužívejte kopr sterilovaný, který má jinou chuť a nechutná v polévce dobře!

Vaříte také zeleninové polévky? Jaké? U nás je oblíbená kromě dýňové také cuketová a batátová.

Tak dobrou chuť 😊

Vaše Fifty

Sdílet na Facebooku

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *